Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

10.02.2012
piątek

Tarta waniliowa z bezową kołderką

10 lutego 2012, piątek,

Na ciasto: szklanka mąki, żółtko,10 dag masła, 2 łyżki cukru pudru
Na krem: 2 żółtka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka cukru, pół łyżeczki cukru waniliowego, kawałek laski wanilii, 2 szklanki mleka, łyżka masła, kropla aromatu cytrynowego lub waniliowego
Na bezę: 4 białka, 4 łyżki cukru

1. Przygotować ciasto siekając mąkę z pozostałymi składnikami, dodać 2 łyżki wody i zagnieść ciasto. Zawinięte w folię do żywności umieścić w lodówce na 2 godziny.
2. Wylepić formę ciastem, dno nakłuć widelcem. Podpiec 15 minut w nagrzanym do 200 st. C.
3. Przygotować krem: utrzeć żółtka z cukrem waniliowym i zwykłym, dodać mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
4. Zagotować mleko, po czym wlewając powoli do utartych żółtek dokładnie wymieszać. Przelać całość do garnka, dodać wanilię i zapach cytrynowy lub waniliowy i gotować mieszając, aż krem zgęstnieje.
5. Krem przełożyć na podpieczone ciasto i wstawić na 20 minut do nagrzanego do 180 st. C piekarnika.
6. Ubić sztywną pianę z białek z odrobiną soli i pod koniec ubijania dodanym cukrem. Pianę wyłożyć na ciasto.
7. Tartę zapiekać jeszcze 10 minut w temperaturze 180 st. C.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop