Pikantna jarzynowa

0,5 kg dojrzałych pomidorów ,szklanka mrożonego lub świeżego bobu, cebula, marchew, spory ziemniak,1/2 średniej cukinii, pół szklanki mrożonego lub świeżego zielonego groszku,2 łyżki oliwy, na koniec łyżeczki mielonego cynamonu, spora szczypta mielonego białego pieprzu, szczypta ostrej papryki,5 ziaren kolendry, sól, łyżeczka przecieru pomidorowego

1.Obrać cukinię, marchew i ziemniak. Pokroić w kostkę
2.Rozgrzać w garnku oliwę, dodać posiekaną cebulę, ostrą paprykę i cynamon, smażyć razem 2 minuty, po czym dodać pokrojone warzywa, umyty bób i groszek, wlać 4 szklanki wody, gotować 35 minut.
3.Pomidory pokroić na ćwiartki, w garnuszku poddusić, po czym przetrzeć przez durszlak i dodać wraz z przecierem pomidorowym do zupy, doprawić kolendrą, obydwoma pieprzami, posolić ,pogotować jeszcze 10 minut i podawać z gorącą ciabatą.