Gołąbki z farszem ziemniaczanym
Główka białej kapusty, 1 kg ziemniaków, ok. 5 dag suszonych grzybów (mogą być podgrzybki), średnia cebula, 2 łyżki oleju, sól, pieprz
Do podsmażania gołąbków: 4 łyżki oleju
1. Kapustę zanurzyć w garnku z wrzącą woda, zdejmować kilka elastycznych listków, po czym znów zanurzać główkę kapusty, aby kolejne listki stały się elastyczne. I tak postępować, aż zdejmie się 10-15 listków, skroić grube nerwy liściowe, listki odłożyć.
2. Ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, osączyć na sitku lub durszlaku.
3. Grzyby namoczyć, ugotować w niedużej ilości lekko osolonej wody, posiekać.
4. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju.
5. Do startych i odsączonych ziemniaków dodać posiekane grzyby i podsmażoną cebulę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
6. Na liście kapusty nakładać po porcji farszu, zwijać gołąbki. Ułożyć je w szerokim garnku, wlać 1, 5 szklanki wrzącej wody. Dusić gołąbki ok. 40 minut., podlewając po trochu wodą aby nie przywarły do dna.
7. Gołąbki przed podaniem podsmażyć na oleju ze wszystkich stron.