Keks z warzywami i serem
25 dag mąki, 8 pomidorków koktajlowych, 15 dag fety, 8 łodyżek bazylii, 4 dag drożdży, 4 jajka, 4 łyżki oliwy, 6 łyżek mleka, 5 dag pestek dyniowych, 6 dag suszonych pomidorów, ? szklanki pokrojonych w plasterki czarnych oliwek
Do posmarowania formy: 2 łyżki masła; do jej wysypania: 2 łyżki mąki
1. Posmarowaną masłem i wysypaną mąką blaszkę wstawić do lodówki, aby się schłodziła. Pestki z dyni uprażyć na suchej patelni.
2. Pomidory pokroić na połówki, posolić, odstawić. Fetę pokroić w kostkę, pomidory suszone odsączyć z zalewy, pokroić w paski, oberwane bazyliowe listki posiekać.
3. W kielichu miksera umieścić mąkę, szczyptę soli i pokruszone drożdże, dodać jajka, mieszając dolewać oliwę i mleko.
4. Dodać pokrojoną fetę, bazylię, pomidory, połowę pestek z dyni, wymieszać ręcznie.
5. Połowę ciasta rozłożyć w przygotowanej formie, posypać krojonymi oliwkami, przykryć drugą warstwą ciasta, posypać pozostałymi pestkami.
6. Piec w temperaturze 180 st. C około 40 minut. Podawać ciasto zupełnie ochłodzone lub lekko ciepłe.