Pikantna zupa z marchewki

3 duże marchwie, 2 łyżki masła, cebula, pietruszka, 1,5 szklanki bulionu warzywnego z kostki, łyżka startego na drobnej tarce imbiru, ? łyżeczki startej na drobnej tarce skórki pomarańczowej, sok wyciśnięty z pomarańczy, 1/3 szklanki śmietanki 12-proc., sól, mielony biały pieprz

1. W garnku rozgrzać masło, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić.
2. Marchewki i pietruszkę pokroić w plasterki, dodać do cebuli i dusić 15 minut mieszając od czasu do czasu.
3. Do garnka wlać bulion, dodać imbir oraz startą skórkę pomarańczową, gotować aż składniki zupełnie zmiękną. Lekko ostudzić i zmiksować na krem.
4. Zupa powinna być kremowa i dość gęsta, gdyby jednak była zbyt gęsta – dolać jeszcze trochę bulionu warzywnego.
5. Do zupy wlać śmietankę, doprawić solą i pieprzem. Podawać w filiżankach, bardzo gorącą.