Groszkowa zupa z kropkami

2 szklanki mrożonego groszku, średnia cebula, 2 szklanki bulionu cielęcego z kostki, 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy, ? szklanki śmietany (najlepiej 22-proc. ), 2 żółtka, średnia marchew, sól, cukier do smaku, świeżo zmielony biały pieprz

1. Rozgrzać oliwę, dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić.
2. Do cebuli dodać bulion i rozmrożony groszek, oraz pokrojoną na grube krążki marchew; gotować 10 minut, wyjąć ugotowaną marchew, dodać masło, wymieszać, zmiksować. Doprawić do smaku cukrem, solą i pieprzem.
3. W kubeczku umieścić śmietanę, dodać żółtka, wymieszać, wlać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać raz jeszcze, wlać zawartość kubeczka do pozostałej zupy i silnie podgrzać nie gotując.
4. Marchewkę zmiksować na puree, do każdej porcji zupy dodawać kropę e ze zmiksowanej marchwi. Podawać zupę z grzanką lub słonym ciasteczkiem.