Surówka pomarańczowa

5 czerwonych pomarańczy, średnia czerwona cebula, opakowanie (40 dag) świeżego szpinaku, czerwona papryka, 2 łyżki pestek z dyni
Na sos: 5 łyżek oleju z pestek winogron, 1, 5 łyżki octu balsamicznego, sól, pieprz, pół łyżeczki płynnego miodu

1. Pomarańcze obrać ze skórki dokładnie zdejmując również jej białą warstwę, pokroić w cienkie plasterki. Paprykę pokroić w kosteczkę.
2. Umyć i wysuszyć w suszarce do sałaty liście szpinaku, cebulę obrać, pokroić w plasterki i porozdzielać ręcznie na krążki.
3. Pestki dyniowe uprażyć na suchej patelni.
4. W zakręcanym słoiczku wymieszać wszystkie składniki.
5. Poukładać na półmisku po kolei wszystkie składniki zaczynając od warstwy , którą powinien stanowić szpinak. Polać sosem i od razu podawać.