Pyszny wiejski barszcz

3 średnie buraki, 3 łyżki barszczu buraczanego z butelki, 50 dag żeberek wieprzowych, włoszczyzna bez kapusty, cebula, ząbek czosnku, łyżka mąki i szklanka śmietany 12-proc., liść laurowy, szczypta majeranku, sok cytrynowy do smaku, sól, pieprz, ew. szczypta cukru, 3 łyżki siekanego koperku

1. Mięso umyć pokroić na kawałki, włoszczyznę obrać, pokroić na kawałki.
2. Włoszczyznę i mięso oraz liść laurowy zalać w garnku 8 szklankami wrzącej wody i gotować aż warzywa i mięso będą zupełnie miękkie.
3. Buraki ugotować w skórkach, kiedy będą miękkie obrać, zetrzeć na grubej jarzynowej tarce.
4. Przecedzić wywar, włoszczyznę można użyć do przygotowania sałatki, mięso pokroić na drobne kawałki.
5. Wywar, pokrojone mięso i starte buraki umieścić w garnku, dodać buraczany barszcz z butelki, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz ew. cukrem a także majerankiem.
6. Wymieszać śmietanę z mąką, dodać do zupy i zagotować. Posypać zupę siekanym koperkiem.