Królik jak zając
Królik, ? szklanki octu 6-proc., 4 jagody jałowca, 4 ziarna ziela angielskiego, ząbek czosnku, 2 cebule, 10 dag słoniny, łyżka masła, sól, pieprz w ziarnach
1. Zagotować ocet ze szklanką wody, zielem angielskim, jałowcem i kilkoma ziarnami pieprzu.
2. Podzielonego na części królika ułożyć w porcelanowej misce, poukładać na mięsie pokrojoną w krążki cebulę, zalać marynatą i w chłodnym miejscu marynować 2 dni, w tym czasie kilkakrotnie obrócić mięso.
3. Po wyjęciu mięsa z marynaty naszpikować je paskami słoniny posolić i posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, poukładać kawałeczki masła. 4
4. Wstawić do nagrzanego d 200 st. C piekarnika i kiedy mięso się zrumieni dodać cebulę z marynaty, trochę samej marynaty i piec, aż mięso zmięknie.