Pieczone jabłka z bakaliami
4 winne jabłka, cytryna, 4 kopiaste łyżki rodzynek, 4 łyżki posiekanych lekko orzechów, 2 łyżki migdałów krojonych w słupki, 2 kopiaste łyżki dżemu pomarańczowego, 4 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki rumu, 2 łyżki masła, łyżeczka mieszanki mielonych goździków, kardamonu i cynamonu
1. Umyte rodzynki zalać w miseczce rumem i pozostawić na pół godziny.
2. Jabłka umyć, odkroić wierzchy, wykroić gniazdo nasienne wydrążając łyżeczką także trochę miąższu. Skropić obficie sokiem cytrynowym
3. Wymieszać rodzynki (wraz z pozostałym rumem) z dżemem, orzechami, migdałami, łyżeczką mielonych goździków, cynamonu i kardamonu, otrzeć skórkę z cytryny i dodać do bakaliowego nadzienia.
4. Napełnić jabłka nadzieniem, na wierzchu pokłaść po odrobinie masła, owinąć jabłka folią aluminiową.
5. Zapiec 15 minut w nagrzanym do 180°C piekarniku lub na grillu około 20minut.