Orientalna zapiekanka ze śliwkami
1 kg ziemniaków, 4 łyżki kaszy jęczmiennej, szklanka rosołu wołowego z kostki, ok. 30 dag śliwek węgierek, 3 łyżki masła, szklanka pokrojonego pieczonego mięsa z kurczaka, 30 dag pieczarek, szklanka startego żóltegosera, sól, pieprz, szczypta słodkiej przyprawy curry
1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, wystudzić, obrać ze skórki. Zmielić w maszynce.
2. Kaszę zalać rosołem i gotować, aż wchłonie cały płyn.
3. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i podsmażyć na 2 łyżkach masła, doprawić solą i pieprzem, dodać ugotowaną kaszę i pokrojone pieczone mięso oraz zmielone ziemniaki; wymieszać, doprawić solą, pieprzem i curry.
4. Masę wyłożyć do posmarowanego masłem naczynia do zapiekania, na wierzchu ułożyć pozbawione pestek węgierki, posypać obficie żółtym serem.
5. W nagrzanym do 180°C piekarniku zapiekać potrawę około 20 minut