Kurczak w boczku z pieczarkami

4 pojedyncze filety z piersi kurczaka, 8 plasterków wędzonego chudego boczku, czerwona cebula, 20 dag pieczarek, kieliszek białego wina, 3 ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy, łyżeczka startej cytrynowej skórki, 2łodyżki świeżego rozmarynu, sól, pieprz

1. Umyte i osuszone filety lekko rozbić tłuczkiem do mięsa, skropić winem i oliwą, posmarować przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posypać startą skórką cytrynową, solą i pieprzem
2. Cebulę pokroić w krążki, pieczarki w grubsze plasterki.
3. Na każdym kawałku mięsa położyć krążek cebuli, kawałek pieczarki, kilka rozmarynowych ? igiełek? i zwinąć w roladkę. Każdą owinąć dwoma plasterkami boczku.
4. Ułożyć na żaroodpornym półmisku, wstawić do nagrzanego do 190°C piekarnika z górnym grzaniem i piec roladki, aż boczek stanie się chrupki.
Tak przyrządzone roladki doskonale można upiec na grillu ogrodowym.