Zapiekanka z łososia i szpinaku
Ok.1 kg świeżego szpinaku,ok.50 dag filetu z łososia, 1,5 szklanki startego żółtego sera,3 łyżki masła, jajko, sok z ? cytryny, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, szczypta startej gałki muszkatołowej
1. Fiolet z łososia sprawić ,zdjąć skórę, skropić cytryną, posypać solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
2. Szpinak oczyścić, umyć ,osączyć ,włożyć do garnka wraz 2 łyżkami masła i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dusić chwilę pod przykrywką, potem zdjąć ja i odparować szpinak.
3. W niezbyt szerokim naczyniu żaroodpornym wysmarowanym pozostałym masłem ułożyć szpinak, na nim doprawioną rybę.
Naczynie powinno być niezbyt szerokie, mniej więcej wielkości płata ryby.
4. Wymieszać śmietanę z jajkiem i startym serem, zalać z wierzchu rybę.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 200°C i piec rybę około 20minut.
Komentarze
Witam.Przeglądając „Przegląd Gastronomiczny” z przyjemnością zapoznałem sie z informacją o nowej publikacji kulinarnej”Kuchnia w kawalerce). Z cuekwoscią zajrzałem także na Państwa stronę. Bardzo ciekawa i bedę ja śledził dalej. Już w pierwszym przepisie rekomendowanym jako sprawdzony brakuje w składzie śmietany(drobiazg,ale istotny).Gratuluję strony i ogromu ciekawej pracy i jej efektów. Pozdrawiam serdecznie Hirek Jurga
Witamy i dziękujemy za komplementy. A także słowa słusznej krytyki,takie wsypy nie powinny się zdarzać profesjonalistom (nawet tym roztargnionym. Pozdrawiamy i zyczymy smacznego!
Mam uprzejme pytanie do P PIOTRA
PROSTE PYTANIE: JAK UGOTOWAC RYZ?/
LEPKI ALE NIE KLEISTY
duzo ryzu zmarnowalem stosujac wszelkie przepisy ale nie udało sie. Czy mozna w domu taki ryż ugotować/
pozdrawiam jerzy z poznania
Są różne gatunki ryżu do różnych potraw. Inne do sushi, inne do risotta. Ponieważ nigdy sam nie robię sushi to zawsze mam w domu ryż do risotta czyli arborio lub carnaroli. Najpierw na patelni rozgrzewam oliwę, potem wsypuję ryż i mieszam drewnianą łyżką patrząc kiedy zmieni kolor i bedzie szklisty. Wtwedy wlewam lekki bulion i grzeję aż ryż wchłonie cały płyn. W tym czasie (jeśli ma być risotto) dodaję to, co chę by było z ryżem (np. owoce morza lub warzywa) i gotuję nie mieszając aż ryż będzie gotowy czyli miękkawy ale nie całkiem miękki.
Jeśli potrzebny mi sam ryż to nic nie dodaję, tylko czekam aż będzie al dente (lekko twardawy, na ząb).