Pavlova

5 białek, szczypta soli, szklanka cukru, szklanka oziębionej śmietanki 30-proc. 2 łyżki cukru pudru, szklanka malin lub innych miękkich owoców, łyżeczka masła

1. Ubić bardzo sztywną pianę z białek ze szczypta soli, pod koniec, kiedy piana jest sztywna dodać cukier i ubijać dotąd ,aż się rozpuści.
2. Krążek od dużej tortownicy lub dużą okrągłą aluminiową foremkę przeznaczoną do pieczenia tart posmarować lekko masłem.
3. Ubitą pianę włożyć do czystego, najlepiej nowego woreczka plastikowego ,odciąć koniuszek woreczka i wycisnąć pianę: zaczynając od brzegu ,kończąc po środku wyciskać wokół obwodu równy wałeczek formując ślimaka .
4. Wstawic na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160 °C, potem w 100°piec bezę około 90 minut, gdyby wierzch się rumienił lekko-można uchylic na centymetr drzwiczki piekarnika.
5. Kiedy beza ostygnie ubić oziębiona śmietankę,pod koniec dodac cukier puder.
6. Na wierch bezy ułożyć śmietankę a na niej maliny. Podawać od razu lub po niedługim czasie. Kroić jak tort.