Zrazy wieprzowe z serowym sosem
4 plastry wieprzowiny z szynki lub schabu bez kości, papryka, szczypta cząbru,pieprz,sól,3 łyżki oleju do smażenia
Na sos: 20 dag serka homogenizowanego,3/4 szklanki mleka,1/2 szklanki startego parmezanu, ząbek czosnku, sól
1. W moździerzu utrzeć przyprawy. Mięso rozbić tłuczkiem na ładne, owalne plastry, posypać przyprawami i odstawić na pół godziny.
2. Rozgrzać olej, obsmażyć zrazy na rumiano z obu stron.
3. Zagotować mleko, dodać serek homogenizowany i połowę parmezanu, przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać.
4. Zrazy ułożyć na żaroodpornym półmiseczku, polać sosem i posypać pozostałym parmezanem.
5. Nagrzać piekarnik do 160°C i zapiekać zrazy godzinę.