Wstążki z sosem z tuńczyka
Opakowanie makaronu wstążki, 2 puszki tuńczyka z sosie własnym, puszka pomidorów bez skórki w soku, 2 ząbki czosnku, średnia cebula, 3 łyżki masła, 3/4 szklanki startego parmezanu, 15 czarnych oliwek, łyżka oliwy z oliwek, sól, szczypta tymianku
1. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić na nim drobno posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać pokrojone w plasterki oliwki, chwilę dusić , po czym dodać puszkę pomidorów i dusić 3-4 minuty, doprawić w miarę potrzeby solą, dodać tymianek .
2. Tuńczyka odsączyć z zalewy, rozdrobnić widelcem, dodać do pomidorowego sosu.
3. Ugotować makaron w wodzie z dodatkiem oliwy, odcedzić, włożyć do patelni z sosem, wymieszać.
Podając posypać parmezanem.