Szaszłyk z ryby

Ok. 80 dag wyfiletowanego łososia bez skóry (lub np. sandacza), ok. 50 dag świeżych grzybów leśnych (zimą mogą to być pieczarki), 10 dag pokrojonego w plasterki wędzonego boczku, 4 szalotki
Na marynatę: ? szklanki oliwy z oliwek, sok z całej pomarańczy, sok z całej cytryny, łyżeczka miodu i ? łyżeczki mielonego białego pieprzu

1. Wymieszać w salaterce wszystkie składniki marynaty. Filet z łososia pokroić w nieduże kawałki, włożyć do salaterki z marynatą, w której pozostawić je na 3 godziny.
2. Pokroić na kawałki grzyby i plasterki boczku, cebule pokroić na ćwiartki.
3. Na szpadki nadziewać według dowolnej kolejności kawałki ryby, boczku, cebuli i grzybów.
4. W piekarniku nagrzanym do 180 °C opiekać szaszłyki około 20 minut.
Tak przygotowane szaszłyki można również upiec na grillu.