Deser ratunkowy

Cała czerstwa bagietka, 2 jajka, 2 szklanki mleka, 2 garście rodzynek, 5 garści różnych kandyzowanych owoców, 10 łyżek masła, 4 łyżki cukru, 3 łyżki mocnego alkoholu, najlepiej rumu lub czystej wódki i kilka kropel olejku rumowego, do przybrania:10 listków melisy

1, Owoce kandyzowane pokroić na drobne kawałki. Bułkę pokroić w plasterki. Mleko wymieszać z jajkami, cukrem i 6 łyżkami rozpuszczonego masła.
2. Żaroodporny półmisek wysmarować 4 łyżkami masła, ułożyć w nim ?na zakładkę? kromki bułki, między nimi umieszczać po trochu wymieszane owoce kandyzowane i rodzynki. Zalać potrawę mlekiem z jajkami i pozostałymi składnikami.
3. W piekarniku nagrzanym do 180°C piec potrawę 40 minut. Gotowy deser dekorować listkami melisy.