Dorsz w jabłkach i cebuli

70 dag filetów z dorsza bez skóry, sok z połowy cytryny, 2 łyżki mąki, 3 łyżki smalcu lub oleju, 3 duże cukrowe cebule, 5 kwaskowych jabłek, 3 łyżki masła, sól pieprz, tymianek, majeranek do smaku

1. Filety umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, skropić sokiem cytrynowym i po godzinie posypać solą i pieprzem, posypać tymiankiem.
2. Obsypać filety mąką i obsmażyć na rozgrzanym smalcu, przełożyć do żaroodpornego naczynia w którym na dnie ułożyć pokrojone w plasterki jabłka uprzednio obrane ze skórki, posypane majerankiem.
3. Na pozostałym po smażeniu ryby tłuszczu usmażyć pokrojona w krążki cebulę i ułożyć na filetach.
4. W piekarniku o temperaturze 170° C poddusić potrawę kilkanaście minut.