Cielęca pieczeń w miodzie

1,5 kg zadniej cielęciny, 10 dag płynnego miodu, sok z 2 cytryn, 3/4 szklanki blanszowanych migdałow, 3 szklanki masła, sól, pieprz

1. Mięso umyć, osuszyć kuchennym papierowym ręcznikiem, posolić wygniatając dłońmi. Posypać pieprzem, skropić sokiem cytrynowym. Wstawić na kilka godzin do lodówki.
2. Obrane ze skórki migdały naszpikować migdałami (najpierw przy pomocy ostrego wąskiego noża ponacinać małe dziurki a następnie palcem wpychać w nie migdały).
3. Polać mięso stopionym masłem.
4. W piekarniku nagrzanym do 225°C piec mięso 15 minut a następnie piec kolejne 60 minut w temperaturze 180°C. W ciągu tej godziny polewać mięso mieszanką miodu z sokiem cytrynowym i wytwarzającego się sosu.