Zupa selerowa z szynką

Na wywar: marchew, pietruszka, por, 4gałązki zielonej pietruszki
Na zupę: 3 bulwy selera (łącznie 70 dag) 3 łyżki oliwy, 2 żółtka, pół szklanki śmietany 12-proc., 15 dag gotowanej szynki, sól, pieprz, mały listek laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

1. Obrane warzywa na wywar zalać 6 szklankami wody i gotować około godziny/Po tym czasie, przecedzić wywar.
2. Selery obrać, pokroić kostkę, obsmażyć na oliwie, dodać do wywaru wraz zielem angielskim liściem laurowym i gotować do miękkości. Ostudzić, usunąć ziarna ziela angielskiego i liść laurowy, zmiksować zupę.
3. Doprawić zupę solą, pieprzem, dodać śmietanę i zagotować zupę, zaprawić żółtkami rozmieszanymi z 3 łyżkami zupy.
4. Zupę posypać pokrojoną w kostkę szynką i posiekaną zieloną pietruszką.