Kotleciki z kurczaka w orzechach
Na kotlety: ok. 70 dag mięsa z kurczaka (najlepiej tzw. bioder bez kości), cebula, jajko, ząbek czosnku, sól, pieprz, łyżka posiekanej drobno zielonej pietruszki, 3 łyżki posiekanych, obranych uprzednio ze skórki orzechów włoskich
Do smażenia: 2 łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek
Na sos: ? szklanki białego wytrawnego wina, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, posiekana cebula, łyżka musztardy, ząbek czosnku, sól, pieprz, ew. szczypta cukru do smaku
1. Mięso zemleć w maszynce razem z cebulą, dodać przeciśnięty przez praske ząbek czosnku i jajko, sól oraz pieprz i posiekana zielona pietruszkę. Dokładnie wymieszać masę mięsna.
2. Z mięsa formować niewielkie owalne kotleciki i obtaczać je w posiekanych orzechach.
3. Rozgrzać oliwę masłem i smażyć kotleciki z obu stron na rumiano. Kotleciki zdjąć z patelni, odłożyć.
4. Na pozostałym na patelni tłuszczu poddusić posiekaną cebulę, dodać koncentrat, wino i musztardę, doprawić solą, pieprzem cukrem do smaku. Gotować około 8 minut, po czym dodać kotleciki i dusić razem jeszcze 5 minut. Podawaćz dodatkiem ryżu lub makaronu.