Zupa pomidorowo-czosnkowa

2 cebule, 3 łyżki koncentratu pomidorowego (lub nieco więcej w zależności od smaku), 3 ząbki czosnku, 6 szklanek rosołu warzywnego z kostki, 3 łyżki masła, po 2 łyżki płatków ryżowych, łyżeczka cukru, łyżka posiekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz

1. Rozpuścić masło w garnku, dodać posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek, dodać kilka łyżek rosołu warzywnego i dusić pod przykryciem.
2. Ryż ugotować według przepisu wlewając zamiast wody – rosół warzywny.
3. Zmiksować razem cebulę z czosnkiem, ugotowany ryż, dodać koncentrat i pozostały rosół warzywny, doprawić solą i cukrem, dodać pozostały rosół warzywny i zagotować. Posypać zupę siekana zieloną pietruszką.