Kremowy placek morelowy

Opakowanie gotowego ciasta kruchego, 80 dag moreli, szklanka i ćwierć szklanki mleka, 3 żóltka, 3/4 szklanki cukru pudru, łyżeczka mąki ziemniaczanej, cukier waniliowy z prawdziwą wanilia

1. Ciasto kruche rozłożyć w dużej tortownicy i podpiec na jasnozłoto.
2. Morele umyć, osuszyć, usunąć pestki, dodać mniej niż pół szklanki wody i rozgotować owoce. Odparować, zmiksować i przetrzeć przez sito, aby usunąć skórki.
3. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wymieszać.
4. Zagotować mleko, dodawać cienkim strumyczkiem do utartych żółtek. Ubijać trzepaczką na parze, w ustawionym nad wrzącą wodą stalowym garnku, aż masa zgęstnieje. Dodać przetarte morele, wymieszać krem.
5. Krem wylać na podpieczony spód.
6. W piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C piec placek 30 minut.