Truskawki na deser i na danie główne

Ale nie ze wstydu lecz z dumy. Bo to pierwsze nasze, rodzime truskawki gruntowe. Jeszcze wprawdzie nie nałykały się zbyt dużo słońca więc nie są nadmiernie słodkie ale jakże pięknie pachną. I są twarde a nie lejące. Soczyste (uwaga! plamią!), orzeźwiające – jednym słowem smakowite.

Przy drodze z Wyszkowa do Serocka siedzą babcie producentów truskawek i zachęcają zmotoryzowanych by się zatrzymywali. Ja zawsze ulegam tym namowom. I nigdy nie żałuję, bo truskawki uwielbiam. W każdej postaci. Aby Was zachęcić do takich przystanków truskawkowych podam kilka przepisów. Oto one:
Truskawki z imbirem

50 dag truskawek,2 łyżki startego na tarce imbiru,2 kopiaste łyżki cukru pudru

1.Umyć i odsączyć truskawki, usunąć  szypułki, większe poprzekrawać na połówki.
2.Wymieszać truskawki z imbirem i cukrem, wymieszać. Odstawić truskawki z imbirem na godzinę do lodówki. Należy je starannie przykryć, aby nie  nabrały zapachu innych produktów przechowywanych w lodówce.
Truskawkowy raj

45 dag truskawek (mogą być mrożone),5 łyżek miodu, 1/4 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki pokruszonych orzechów włoskich, 1 pojemnik jogurtu naturalnego
Truskawki zmiksować z miodem, płatkami owsianymi i orzechami. Dolać jogurt. Zmiksować ponownie. Schłodzić i podawać.

Szpinak z pestkami i owocami

Opakowanie szpinaku tak zwanego baby, kopiasta łyżka pestek dyni i kopiasta łyżka pestek słonecznika, 8 świeżych truskawek
Na sos: 3 łyżki oleju z pestek winogron, łyżka octu balsamicznego, pół łyżeczki miodu, po szczypcie soli, pieprzu nieduży ząbek czosnku.

1.Składniki sosu umieścić w słoiczku z przykrywką typu twist, zakręcić i dokładnie wymieszać  energicznie potrząsając.
2.Szpinak umyć, odsączyć, najlepiej  w suszarce do sałaty lub umieszczając w woreczku plastikowym, w którym  przecięto  kilka dziurek wytrząsnąć  wodę.
3.Na suchej patelni podprażyć oba rodzaje pestek.
4.Truskawki obrać  z szypułek i pokroić na ćwiartki
5.Szpinak ułożyć w salaterce, posypać  pestkami ,dodać owoce, polać  sosem i lekko wymieszać.

Łosoś zapiekany  z truskawkami i serem
Filet z łososia wagi ok.50 dag (najlepiej bez skóry),4 plasterki żółtego sera,12 średnich truskawek, sól, pieprz, 3 łyżki oliwy z oliwek, łyżeczka masła.

1.Podzielić filet na 4  części, lekko posolić i posypać pieprzem. Odstawić na 30 minut.
2.Podsmażyć na oliwie kawałki łososia.
3.Żaroodporny półmisek  wysmarować masłem, ułożyć kawałki ryby, na każdym kawałku ułożyć pokrojone w plasterki truskawki, na nich plasterek żółtego sera. Zapiekać   w nagrzanym do 180  st. C piekarniku do momentu, kiedy ser się rozpuści.
Podawać z młodymi ziemniakami lub chrupiącą bułką.

I co tu wybrać w tym tłumie przepisów?