Bananowiec

50 dag bananów, 2 kopiaste szklanki mąki, pół lub ? szklanki cukru, 5 łyżek masła, 2 jaja, ? szklanki mleka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki pokrojonych w paski suszonych moreli, 3 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka cynamonu
Do posmarowania blaszki :łyżka masła

1. Stopić masło, dodać cukier i chwilę jeszcze podgrzewać, po czym zestawić z ognia i ochłodzić, dolać mleko i wbić jajka, zmiksować.
2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wsypywać do masła z dodatkami i miksować aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
3. Pokroic banany w plasterki, wraz z pokrojonymi morelami i 2 łyżkami płatków migdałowych cytrynowym sokiem i cynamonem dodać do ciasta.