Bananowiec
50 dag bananów, 2 kopiaste szklanki mąki, pół lub ? szklanki cukru, 5 łyżek masła, 2 jaja, ? szklanki mleka, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki pokrojonych w paski suszonych moreli, 3 łyżki płatków migdałowych, 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczka cynamonu
Do posmarowania blaszki :łyżka masła
1. Stopić masło, dodać cukier i chwilę jeszcze podgrzewać, po czym zestawić z ognia i ochłodzić, dolać mleko i wbić jajka, zmiksować.
2. Dodać mąkę i proszek do pieczenia, wsypywać do masła z dodatkami i miksować aż do uzyskania jednorodnej konsystencji.
3. Pokroic banany w plasterki, wraz z pokrojonymi morelami i 2 łyżkami płatków migdałowych cytrynowym sokiem i cynamonem dodać do ciasta.
Komentarze
Oj, a ile mąki? W skłądnikach nie ma informacji o mące wogóle, a w wykonaniu jest:(((((
1 szklanka mąki. Bardzo przepraszamy za roztargnienie. Chyba jednak korekta nadchodzi w porę.
w porę:)) Dziękuję. Wczoraj z córką z okazji jej imieninek zrobiłyśmy poprostu inne ciastko: Ciasto Renata – przepyszne!!! Dziękuję
Cieszymy się,że nie było wpadki. I to z naszej winy. Życzymy dalszych słodkich sukcesów.
Ten przepis jest chyba niedokończony. Jak piec to ciasto? W jakiej blaszce?
Serdecznie pozdrawiam,
Małgorzata
Przepraszamy za póżną odpowiedź ale nie było nas w kraju dość długo. Piec w dowolnej blaszce w 180 st. C przez 40 minut. Nakłuć patyczkiem i jeślo pozostaje na nim ciasto piec jeszcze chwilę.