Torcik a la tiramisu
Na biszkopt: 2 jaja, pół szklanki mąki, pół szklanki cukru, pół łyżeczki proszku do pieczenia, pół łyżki masła i pół łyżki mąki
Na masę serową: 50 dag serka mascarpone, 2 szklanki śmietany 30-proc., 2 łyżeczki żelatyny instant, 2 łyżeczki cukru waniliowego, 2 łyżki cukru
Na warstwę z biszkopcików: 30 sztuk biszkopcików, 2 szklanki mocnego naparu kawy, 2 łyżki likieru amaretto, 2 łyżeczki brązowego cukru
Do przybrania: 3 łyżki ciemnego kakao, 2 łyżki wiórków czekoladowych
1.Ubić sztywną pianę z białek, pod koniec, nadal ubijając, dodawać cukier. Kiedy piana będzie bardzo sztywna dodać żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ostrożnie wymieszać. Przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej mąką tortownicy i upiec na złocisto w temperaturze 160°C.
2.Ochłodzoną kremówkę ubić z cukrem i cukrem waniliowym.
3.Żelatynę zalać 3 łyżkami wrzącej wody i dokładnie rozmieszać, lekko ostudzić.
4.Wymieszaćubita śmietanę z mascarpone i ostudzoną żelatyną.
5.Upieczony biszkopt nasączyć częścią przygotowanej kawy z amaretto i cukrem. Na biszkopcie ułożyć krem serowy, na nim namaczane w pozostałej kawie biszkopciki, jeśli pozostało trochę masy można ją nałożyć na warstwę biszkopcików. Oprószyć przez sitko sypkim kakao i wiórkami czekoladowymi. Schłodzić.
Komentarze
Ten przepis jest chyba niedokończony. Jak piec to ciasto? W jakiej blaszce?
Serdecznie pozdrawiam,
Małgorzata
Przepraszamy za póżną odpowiedź ale nie było nas w kraju dość długo. Piec w dowolnej blaszce w 180 st. C przez 40 minut. Nakłuć patyczkiem i jeślo pozostaje na nim ciasto piec jeszcze chwilę.