Cykoria z makaronem

40 dag makaronu wstążki,sól,pieprz,20 dag wędzonego boczku, cebula, papryczka chili,2 kolby cykorii,2-3 łyżki oliwy z oliwek, ćwierć szklanki startego parmezanu

1.Ugotować makaron we wrzącej, lekko osolonej wodzie ,odcedzić.
2.Cebule obrać i drobno posiekać, boczek pokroić w cienkie paski, papryczkę,po usunięciu gniazda nasiennego pokroić w cieniutkie paseczki. Cykorie oczyścić z uszkodzonych wierzchnich listków, podzielić na listki i pokroić je w paski.
3.Cebulę w głębokiej patelni poddusić na oliwie, dodać boczek i podsmażyć; dodać chili, sól i pieprz do smaku, na koniec wrzucić paprykę i dusić razem 5 minut.
4.Do patelni z cykorią wrzucić makaron, wymieszać, oprószyć parmezanem i podawać.