Rogaliki z gruszkami
20 dag miękkiego półtłustego twarogu, kostka masła, 2 łyżeczki cukru pudru,3/4 szklanki mąki
Jako nadzienie: szklanka odsączonych i pokrojonych w centymetrową kostkę kompotowych gruszek
Dodatkowo: 2 łyżki stopionego masła do posmarowania wewnątrz rogalików, ubite białko do posmarowania ich po wierzchu i 2 łyżki cukru do posypania
1.Rozetrzeć twaróg z masłem, dodać cukier puder i mąkę, zagnieść elastyczne, lśniące ciasto. Włożyć w woreczku do lodówki na kilkanaście godzin.
2.Wyjęte z lodówki ciasto podzielić na 5 części, każdą rozwałkować na okrągły placek. Placki podzielić na 6 części jak tort, każdą cząstkę ciasta smarować stopionym masłem, układać na nich po kilka kostek owocowych. Zwijać ku środkowi, zaginać rożki w kształt rogalików. Wierzchy smarować lekko spienionym białkiem, posypywać cukrem. Układać na blaszce wyłożonej papierem do wypieków
3.W piekarniku nagrzanym do 180 °C piec rogaliki 25 minut.