Zupa chrzanowa na wędzonce

Kawałek wędzonych żeberek lub innej wędzonki, mały kawałek białej kiełbasy, 4 szklanki wywaru z włoszczyzny lub rosołu warzywnego z kostki, korzeń chrzanu, szklanka serwatki, 4 jaja na twardo, 3 ziarna ziela angielskiego , liść laurowy, majeranek, 5 ziaren czarnego pieprzu, sól

1. Do gorącego warzywnego wywaru lub rosołu włożyć pokrojone na porcje żeberka lub wędzonkę, białą kiełbasę w całości ziele angielskie i pieprz oraz liść laurowy. Gotować 30 minut.
2. Wyjąć z garnka mięso, dodać serwatkę i zagotować.
3. Zetrzeć chrzan, dodać do zupy (można także użyć gotowy, tarty chrzan ze słoiczka), dodać pieprz i sól, roztarte 2 żółtka z jaj na twardo, dodać majeranek, wyjęte uprzednio z zupy kawałki wędzonki oraz pokrojoną białą kiełbasę.
4. Podawać zupę z pokrojonymi pozostałymi jajkami na twardo.