Zapiekanka gryczana z twarogiem

4 woreczki kaszy do gotowania, 3 łyżki masła, 3 ząbki czosnku, 30 dag półtłustego twarogu, 2 jaja, 5 łyżek posiekanego szczypiorku, 3/4 szklanki śmietany 18-proc., sól, pieprz

1. Ugotować kaszę w lekko osolonej wodzie, wyjąć z garnka, otworzyć woreczki i wsypać kaszę do miseczki. Wymieszać widelcem.
2. Ser pokruszyć widelcem, dodać żółtka, sól i pieprz.
3. Stopić masło w garnuszku, pozostawić pół łyżki masła do posmarowania naczynia żaroodpornego, do pozostałego dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i silnie zagrzać razem.
4. W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę kaszy, na niej ser utarty z żółtkami. Do pozostałej kaszy dodać 2 łyżki szczypiorku, wymieszać, wyłożyć kaszę na ser.
5. Masłem z czosnkiem równomiernie polać, przy pomocy łyżki, warstwę kaszy.
6. Ubić śmietanę z białkami oraz pozostałym szczypiorkiem, solą i pieprzem. Polać zapiekankę.
7. Nagrzać piekarnik do 160-170 ° C i piec potrawę 20 minut.