Placek pasterski
Podwójna pierś z kurczaka, 1 kg ziemniaków, cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, szklanka pokrojonego w kostkę chudego wędzonego boczku, 3 łyżki masła, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, 2 łyżki. świeżego posiekanego majeranku lub niepełna łyżka suszonego, łyżka oleju do posmarowania patelni
1. Ugotować ziemniaki w mundurkach, ostudzić, obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub rozgnieść tłuczkiem.
2. Mięso pokroić w kostkę wielkości ? pudełka zapałek.
3. Cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić na oleju, dodać mięso i po wymieszaniu dusić 20 minut.
4. Rozgrzać masło, podsmażyć na nim pokrojony boczek, dodać do rozgniecionych ziemniaków, wymieszać, doprawić solą i pieprzem.
4. Patelnię posmarować olejem, przełożyć na nią ziemniaki z boczkiem, wyrównać wierzch i podsmażyć placek z jednej strony, potem ostrożnie, pomagając sobie pokrywką przewrócić placek na drugą stronę i znów podsmażyć.
5. Na wierzchu usmażonego placka ułożyć duszone mięso z kurczaka, posypać ziołami i od razu, gorący placek podawać.