Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

28.01.2011
piątek

Sernik złoty – najprostszy

28 stycznia 2011, piątek,

75 dag sera trzykrotnie mielonego na serniki, 6 jaj, 6 łyżek miodu, skórka otarta z połowy cytryny, 3 krople olejku cytrynowego, ćwierć łyżeczki mielonego cynamonu
Do posmarowania formy: łyżka oleju
Do posypania wierzchu: 2 łyżki cukru pudru

1. Utrzeć żółtka z miodem, dalej ucierając dodawać ser.
2. Ubić białka na sztywną pianę.
3. Wymieszać masę serową z pianą, dodać skórkę cytrynową i olejek oraz cynamon, ostrożnie wymieszać.
4. Tortownicę posmarować olejem, przelać do niej masę i w piekarniku nagrzanym do 200 st. C piec 45 minut. Warto sprawdzić przy pomocy patyczka czy ciasto jest upieczone.
5. Ostudzone ciasto przez siteczko posypać cukrem pudrem.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop