Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

28.01.2011
piątek

Francuski placek z ziemniaków

28 stycznia 2011, piątek,

70 dag ziemniaków, 3 łyżki masła, półtorej łyżki śmietany 12-proc., łyżka mąki, 10 dag wędzonego boczku, pół szklanki startego sera tylżyckiego, 2 łyżki gęstej śmietany 18-proc.
Do posmarowania blaszki lub tortownicy: łyżka masła. Do posypania blaszki: łyżka mąki

1. Umyte ziemniaki ugotować w łupinach, ostudzić, obrać ze skórki i zemleć lub przecisnąć przez praskę.
2. Do masy ziemniaczanej dodać masło, śmietanę 12-proc., mąkę, sól i pieprz, wymieszać.
3. W posmarowanej masłem i wysypanej mąką foremce rozłożyć warstwę masy ziemniaczanej.
4. Pokroić boczek w cieniutkie paski, posypać nim wierzch ziemniaków, posypać także tartym serem, ponakłuwać masę widelcem, skropić gęstą śmietaną 18-proc.
5. W piekarniku nagrzanym do 190 st. C piec placek około 10minut.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop