Zgadnij co gotujemy?

Karnawał to czas radosny. Więc i dzisiejsza nagroda będzie rozweselająca. To książka, którą niedawno polecałem, dziełko Szkota Petera Kerra pt. „Mandarynki w śniegu”. Kto chce poczytać o pierwszych krokach szkockiej rodziny na śródziemnomorskiej wyspie i kłopotach z rozpoczęciem nowego życia (oraz nauką całkiem odmiennego niż dotąd zawodu) musi odpowiedzieć na trzy pytania i nadesłać rozwiązanie na adres internet@polityka.com.pl  Oto zagadki:

1 – Jak się nazywa szkocka potrawa nieco przypominająca polskie skrzyżowanie kaszanki z salcesonem?

2 – To, chyba najpopularniejsze danie kuchni major kańskiej, nosi w swej nazwie słowo „brud” ?

3 – Czym się różni gazapo od gazpacho?

Wszyscy już przy komputerach a ja czekam ( internet@polityka.com.pl) na pierwsze dobre odpowiedzi, by wysłać książkę jak najszybciej. Może dotrze przed końcem karnawału?!