Zupa kukurydziana

Puszka konserwowej kukurydzy, 4 średnie ziemniaki, średnia cebula, 2 łyżki masła, 4 szklanki wywaru z włoszczyzny lub rosołu warzywnego z kostki, 3/4 szklanki śmietany (może być 12-proc., szczypta ostrej papryki, sól, pieprz, 4 łyżki startego ostrego sera (cheddar, tylżycki), 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

1. Posiekać cebulę bardzo drobno, zeszklić na maśle.
2. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę i dodać do cebuli, wlać wywar lub rosół warzywny i gotować ok. 15 minut.
3. Odlać połowę zalewy z puszki kukurydzy. Kukurydzę wraz z pozostałą zalewą dodać do zupy, wlać także śmietanę wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącej zupy. Doprawić zupę ostrą papryką, solą i pieprzem. Gotować 4 – 5 minut.
4. Do zupy dodać starty ser i posypać siekaną zielona pietruszką.