Pyszna zapiekanka z fasolki i sera

Ok. 70 dag mrożonej fasolki szparagowej, 5 plasterków sera edamskiego, 3 spore pomidory, 3 ząbki czosnku, łyżeczka suszonej bazylii lub łyżka posiekanej świeżej, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz, 3 łyżki oleju
Do posmarowania żaroodpornej foremki: łyżka masła

1. Fasolkę bez rozmrażania wrzucić na 5 minut do wrzącej, lekko osolonej wody i gotować około 5 minut, odcedzić.
2. Pomidory pokroić w plasterki.
3. W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć połowę fasolki, lekko posypać solą i pieprzem i szczyptą bazylii oraz posiekanego czosnku, ułożyć plasterki sera w taki sposób, aby na siebie zachodziły, na nich warstwę plasterków pomidorów, posypać je lekko solą, pieprzem, bazylią i siekanym czosnkiem, nakryć ostatnią warstwą fasoli i wierzch posypać pozostałą bazylią, polać olejem.
4. W nagrzanym do 180 st. C zapiekać potrawę 20 minut a po wyjęciu z piekarnika posypać siekaną zieloną pietruszką.