Pierogi z serem (nie słodkie)

Na ciasto: 2 szklanki mąki, jajko, woda
Na farsz:40-50 dag białego tłustego twarogu, 2 żółtka, sól, pieprz do smaku
Do pokraszenia pierogów: ok. 20 dag tłustego boczku surowego lub wędzonego pokrojonego na drobne skwarki i wytopionego

1. Przygotować z podanych składników ciasto na pierogi. Przykryć miseczką, aby nie wyschło.
2. Przygotować farsz: ser zemleć lub przepuścić przez praskę do ziemniaków, wyrobić z żółtkami, solą i pieprzem.
3. Wałkować po kęsie ciasta wielkości dłoni, wykrawać szklanką krążki, na każdym układać łyżeczkę farszu i starannie sklejać.
4. Gotować pierogi w 3-4 litrach wrzącej wody. Od momentu wypłynięcia gotować około 2 minut, po czym wyjmować łyżką cedzakową na półmisek.
Podawać polane tłuszczem ze skwarkami. W wersji mniej kalorycznej można podawać pierogi z posoloną śmietana 12-proc.