Dalmatyńska ryba

80 dag filetów z białej morskiej ryby (dorsz, mintaj), 4 łyżki oleju, 4 czerwone mięsiste papryki, 6 pomidorów, 4 średnie ziemniaki, szklanka jogurtu naturalnego, 2 jaja, szklanka startego żółtego sera, ząbek czosnku, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz

1. Ziemniaki obrać i pokroić na milimetrowej grubości plasterki (można to zrobić łopatką do krojenia serów), paprykę pokroić w kostkę, pomidory w ósemki, filety pokroić na kawałki i oprószyć solą i pieprzem.
2. W posmarowanym obficie olejem płaskim naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie kawałki ryby, na nich ziemniaki, dalej pomidorów i wreszcie papryki.
3. Wymieszać jogurt z jajami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką oraz siekaną pietruszką. Zalać zapiekankę i w piekarniku nagrzanym do 180 st C zapiekać około 30 minut.