Serowa zapiekanka z jabłkami i daktylami

30 dag sera trzykrotnie mielonego, 2 niezbyt kwaśne jabłka, 3/4 szklanki pokrojonych w paski daktyli, 2 jaja, 5 łyżek soku pomarańczowego, 3 łyżki mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli.
Do posmarowania formy: łyżka oliwy lub pół łyżki masła

1. Umyte jabłka przekroić na połówki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie plasterki, dodać pokrojone daktyle, wymieszać.
2. Sok pomarańczowy, ser, mąkę z proszkiem do pieczenia, szczyptę soli mieszać dopóki masa nie uzyska jednorodnej konsystencji. Dodać do jabłek z daktylami i jeszcze raz wymieszać.
3. Do posmarowanej oliwą lub masłem formy żaroodpornej przełożyć masę. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika i piec około 40 minut.
Zapiekanka ta smakuje doskonale z dodatkiem ubitej śmietany.