Zgadnij co gotujemy?

Dziś nagrodą jest opisywana przeze mnie jakiś czas temu  książka polskiego autora Błażeja Brzostka pt. „PRL na widelcu”. Wzbudziła ona spore zainteresowanie na blogu i żal tych, którym nie udało się zwyciężyć w quzie. Dziś więc jest druga (i chyba ostatnia) szansa na zdobycie tej rzetelnie napisanej i udokumentowanej fachowo, historycznej książki.
Teraz pytania:

1.Jak nazywał się urząd zarządzający wszystkimi placówkami gastronomicznymi w PRL?

2.Od której godziny wolno było sprzedawać i podawać alkohol w sklepach i lokalach w tamtym okresie?

3.W jakim filmie i jakiego reżysera pokazano bar mleczny, w którym sztućce były na łańcuchu, co pokazano tak sugestywnie, iż widzowie uwierzyli w ten fakt?

Zapraszam do komputerów. Odpowiedzi zaś należy wysłać na znany stały adres czyli: internet@polityka.com.pl   O przyznaniu nagrody  jak zwykle rozstrzygnie czas dotarcia i poprawność odpowiedzi. Powodzenia.