Lazania z dwoma serami

Bakłażan wagi ok. pół kg, 6 pomidorów, 25 dag mozzarelli, 4 łyżki oliwy. Opakowanie lazanii.
Na sos: 4 szklanki mleka, 4 łyżki masła, ćwierć szklanki mąki, pół łyżeczki do kawy startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 15 dag startego parmezanu

1. Obgotować przez 4 minuty lazanie, opłukać zimną wodą i odłożyć.
2. Bakłażan pokroić plastry co najmniej centymetrowej grubości, posolić i odłożyć na 30 minut. Wytrzeć kuchennym papierowym ręcznikiem, ustawić w piekarniku nagrzanym do 180 st. C i piec 10 minut, po czym przewrócić na drugą stronę i znów piec 10 minut.
3. Pokroić mozzarellę oraz pomidory (najlepiej obrane ze skórki) pokroić w plasterki
4. Przygotować sos: rozpuścić w garnuszku masło, dodać mąkę i smażyć aż spieni się i zbieleje, wtedy mieszając wlać cienkim strumyczkiem mleko. Gotować aż sos zawrze.
5. Doprawić sos solą, pieprzem i gałką muszkatołową, dodać ? startego parmezanu i wymieszać.
6. Naczynie do lazanii (lub zwykłe naczynie żaroodporne) posmarować olejem, na dno wylać nieco sosu, na nim ułożyć płaty lazanii, na nich plastry podpieczonego bakłażana, znów nieco sosu, na nim lazanię, na niej plasterki mozzarelli, znów sos, lazanię a następnie pomidory, sos i lazanię. Wierzch zapiekanki polać obficie sosem, posypać pozostałym starym parmezanem.
7. W nagrzanym do temperatury 180 st. C zapiekać lazanie 45 minut.