Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

29.10.2010
piątek

Ryżowa baba

29 października 2010, piątek,

2 szklanki ugotowanego ryżu, szklanka pokrojonego w kostkę pieczonego lub gotowanego mięsa z kurczaka, 2 marchwie, pół kalafiora, pół szklanki groszku konserwowego, szklanka startego żółtego sera,
Do posmarowania okrągłego naczynia do zapiekania: łyżka masła

1. Marchew pokroić kostkę i obgotować w lekko osolonej wodzie, wyjąć łyżką cedzakową.
2. Kalafior podzielić na różyczki i obgotować w wodzie po gotowaniu marchwi.
3. Wymieszać gotowany ryż z marchewką, groszkiem i kalafiorem oraz mięsem, doprawić solą i pieprzem, dodać starty ser i jeszcze raz wszystko doskonale wymieszać.
4. Przełożyć ryż z dodatkami do posmarowanego łyżką masła żaroodpornego naczynia.
5. Nagrzać piekarnik do 150 st. C i piec babę 15 minut.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop