Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

29.10.2010
piątek

Gołąbki ?pekińskie?

29 października 2010, piątek,

Spora kapusta pekińska (około 1 kg), 2woreczki do gotowania ryżu (20 dag), duża marchew, pietruszka, pół średniego selera, średni por, 4 łyżki oleju, jajko, szklanka startego żółtego sera, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 2 ząbki czosnku, puszka krojonych pomidorów w soku, 2 szklanki bulionu wołowego z kostki, pół szklanki słodkiej śmietanki 12-proc., sól, pieprz

1. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać ryż i kiedy wchłonie tłuszcz i stanie się szklisty dodać 2 szklanki wody. Gotować pod przykryciem 10 minut.
2. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na grubej jarzynowej tarce, por pokroić w makaronik: wszystkie warzywa dodać do ryżu i dusić 5 minut. Ostudzić.
3. Z kapusty zdjąć liście. Zagotować bulion i obgotowywać liście kapusty około 2 minut.
4. Do ostudzonego ryżu z warzywami dodać połowę śmietany, jajko i starty ser, doprawić solą i pieprzem oraz siekaną zieloną pietruszką.
5. Liście kapusty układać na krzyż, pośrodku układać po kopiastej łyżce farszu i zwijać gołąbki.
5. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać posiekane ząbki czosnku, chwile smażyć, po czym dodać pomidory i pozostały po obgotowaniu kapusty bulion. Dusić około 10 minut, po czym ułożyć w sosie gołąbki i dusić 15 minut.
6. Do sosu dodać pozostałą śmietankę i siekaną zieloną pietruszkę, doprowadzić do wrzenia.
Gołąbki można podawać z ziemniakami puree.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop