Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

29.10.2010
piątek

Ryżowe krążki z serem

29 października 2010, piątek,

Szklanka ryżu, półtorej szklanki mleka, 2 łyżki masła, pól szklanki rodzynek, spora szczypta cynamonu, 2 jaja,
Na farsz: 20 dag półtłustego twarogu, żółtko, cukier waniliowy,
Do panierowania: białko jajka, ? szklanki tartej bułki,
Do smażenia: ? szklanki oleju

1. W garnku rozpuścić masło, dodać suchy ryż i chwile smażyć, aż ryż stanie się szklisty, wtedy wlać mleko i gotować 10 minut, dodać rodzynki oraz cynamon i gotować, aż ryż stanie się kleisty. Ostudzić.
2. Chłodny ryż wyrobić z 2 jajkami na jednorodną masę.
3. Twaróg rozdrobnić widelcem dodać żółtko i cukier waniliowy, dokładnie wymieszać.
4. Formować z masy ryżowej placuszki, nakładać łyżeczkę farszu serowego, po czym zlepiać i formować płaski kotlecik.
5. Panierować ryżowe krążki w ubitym z łyżeczką wody białkiem, obtaczać w tartej bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Osączać z nadmiaru tłuszczu na kuchennym papierowym ręczniku.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop