Jasno-ciemne ciasto z serem
Na ciemne ciasto:2 szklanki mąki, 2 jaja, szklanka cukru, 3/4 szklanki oleju, 3 łyżki ciemnego kakao, szklanka mleka, 2 łyżki powideł śliwkowych, łyżeczka oczyszczonej sody i łyżeczka proszku do pieczenia
Na jasną masę serową: 50 dag sera trzykrotnie mielonego, 6 łyżek cukru, 3 jaja, pół kostki masła, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kilka kropli olejku waniliowego
1. Zmiksować wszystkie składniki ciemnego ciasta. Przełożyć do wyłożonej papierem do wypieków formy (ok. 20×30 cm).
2. Ucierając masło mikserem dodawać po kolei żółtka, ser trzykrotnie mielony, cukier, oraz mąkę i olejek waniliowy.
3. Ubić bardzo sztywną pianę z białek i dodać, ostrożnie mieszając, do masy serowej.
4. Wyłożyć masę serową na ciemne ciasto.
5. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st C i piec ciasto około 40minut.