Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

1.10.2010
piątek

Serowy puchar

1 października 2010, piątek,

40 dag serka mascarpone, 2 jaja, 4 łyżki soku wyciśniętego z pomarańczy, otarta skórka z połówki cytryny, 2 szklanki świeżych truskawek lub innych miękkich owoców, 6 łyżek cukru, kieliszek likieru pomarańczowego, kilka posiekanych migdałów lub orzechów, listki melisy do przybrania.

1. Ser mascarpone miksować z żółtkami, sokiem pomarańczowym i skórką cytrynową, dodać 4 łyżki cukru i ucierać, aż uzyska się gładką masę.
2. Białka ubić na sztywną piane pozostałym cukrem.
3. Wymieszać masę serową z ubitymi białkami.
4. Połowę masy wymieszać z rozdrobnionymi truskawkami likierem pomarańczowym.
5. W pucharkach układać najpierw warstwę serka z truskawkami, a na niej warstwę serka bez tego dodatku.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop