Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

1.10.2010
piątek

Rolada z indyka z fetą

1 października 2010, piątek,

1,5 indyczej piersi, łyżka octu winnego, pół łyżeczki cukru, 20 dag fety, 3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, strąk czerwonej i strąk żółtej papryki, łyżka słodkiej mielonej papryki, 4 łyżki oliwy.
Na sos: pół szklanki bulionu z kostki, 3 łyżki musztardy, cukier, sól, pół szklanki śmietanki

1, Mięso przekroić w taki sposób, aby powstał płat grubości nie większej niż 2 cm.
2. Wymieszać ocet winny z 2 łyżkami oliwy, odrobiną soli i mieloną papryką i tą mieszanką posmarować płat mięsa. Odłożyć na pół godziny.
3. Paprykę pokroić w paski, fetę rozetrzeć widelcem.
4. Płat mięsa posmarować pokruszoną fetą, posypać posiekaną zieloną pietruszką i ułożyć na nim paski papryki obu rodzajów. Zrolować mięso, obwiązać białą bawełnianą nicią.
5. Na patelni rozgrzać pozostałą oliwę, obsmażyć na niej mięso, przełożyć do brytfanny i polać bulionem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st. C około godziny.
6. W garnuszku wymieszać śmietankę z musztardą sosem spod pieczeni, zagotować, polać po wierzchu pieczeń po zdjęciu nici.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop