Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

1.10.2010
piątek

Owocowe placuszki twarożkowe

1 października 2010, piątek,

2 i pół szklanki mąki, półtorej szklanki mleka, ok. pół szklanki gazowanej wody mineralnej (lub więcej aby ciasto miało konsystencje lejącą), łyżeczka proszku do pieczenia, pojemniczek (20 dag) twarożku, 3 jaja, łyżeczka cukru waniliowego, szklanka rozmrożonych wiśni , dokładnie odsączonych na durszlaku z soku,
Do smażenia: pół szklanki oleju

1. Oddzielić żółtka od białek.
2. Wymieszać mikserem na wolnych obrotach mąkę z żółtkami, twarożkiem, mlekiem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym oraz wodą gazowaną.
3. Ubić pianę z białek i wymieszać ostrożnie z ciastem.
4. Do ciasta dodać wiśnie, jeszcze raz wymieszać ciasto
5. Na rozgrzany na patelni olej kłaść łyżką owalne nieduże placuszki, smażyć na złoto, odkładać na papierowy kuchenny ręcznik aby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podawać z odrobiną cukru pudru lub z sokiem jaki pozostał z rozmrażanych wiśni, dla amatorów słodszych smaków należy do soku dodać cukier.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop